Neparastas kokteiļu sastāvdaļas

Viena no bāra galvenajām saatāvdaļām, protams, ir dažādi kokteiļi. Bārmeņi, it īpaši profesionāli bārmeņi zina ļoti daudz kokteiļu receptes. Arī paši šad tad mājās mēdzam pagatavot kādu vienkāršu kokteili. Varbūt kādos lielākos svētkos pamēģinām kaut ko mazliet sarežģītu, lai tas atšķirtos no parastās ikdienas. Taču arī kokteiļu pasaulē ir kokteiļi, kuriem mēdz pievienot dažādas neparastas sastāvdaļas, turklāt, tās nebūs pieejamas katram, kurš tādu gribēs pagatavot. ASV, Kentuki, ir iespējams nobaudīt kokteili, kuram pieliktais ledus nav gluži parasts ledus no saldētavas. Tam pievieno ledu, kurš ņemts no Aļaskas ledāja, kas ir vairāk nekā 10 000 gadu vecs. Kokteili, kuram to pievieno pasniedz arī ļoti ekskluzīvā Tiffany glāzē – tādas pasaulē ir tikai 73. visticamāk, ka arī šī kokteiļa cena ir diezgan ekskluzīva, turklāt apzinoties šīs glāzes retumu, nepavisam negribētos to nejauši saplēst. Martini pagatavošanai mēdz izmantot šūnakmeni. Tas ir īpašs porains akmens, kurš martini padara īpaši sausu. Vēl nekas cits nav izdomāts, lai martini padarītu vēl sausāku. Turklāt akmeņi dzēriena glāzē nav nekas neparasts, taču ne visur iespējams iegūt šo šūnakmeni. Losandželosā ir bārs Pot Bar, kurā iespējams nobaudīt tekilas kokteili, kam ir pievienots jūras ezis un ūdenszāles. Šāds salikums izklausās gana neparasti, taču Losandželosai tas ir ļoti piemērots. Tekilu cilvēki visbiežāk dzer standartveidā – šotos ar sāli un uzkožot citronu. Taču šis kokteilis noteikti radīs jaunas sajūtas un iespaidus par šo dzērienu. Arī Londonā iespējams baudīt nedaudz neparastus kokteiļus. Bārā The London Coctail Club var izmēģināt kokteili, kam pievienota kalmāra tinte. Kalmāra tinte ir sāļa, bet kokteilī izmantotais agaves sīrups ir salds, tāpēc šis kokteilis noteikti paliks atmiņā. Arī kokteiļa izskats varētu būt iespaidīgs, jo kalmāra tinte ir ļoti tumšā krāsā (tintes krāsā). Interesanti vai šī tinte krāso mēli vai lūpas (piemēram, sarkanvīns krāso). Arī īpaši pagatavota pīles pastēte tiek izmantota kā kokteiļa sastāvdaļa. Tas gan šķiet diezgan dīvaini – pastēte ar kokteili. Kaut gan citreiz jau pastēte var būt kā uzkoda, tad kāpēc gan tā nevarētu atrasties arī pašā kokteiļa glāzē? Gan jau olīva martini glāzē agrāk arī likās dīvaina un neiederīga, taču šobrīd tā ir kā neatņemama sastāvdaļa. Las Vegasā pīles pastēti liek tieši pie martini – varbūt tā kļūs par mūsdienu olīvu. Kaut gan pastētes cena ir lielāka, nekā olīvai, tāpēc pats kokteilis varētu maksāt daudz dārgāk. Bet varbūt arī garša ir labāka? Savukārt Portlandes bārā Ox šo pastēti izmanto kokteiļa dekoram. To pievieno burbona kokteilim. Grūti gan iedomāties kā pastēti var izmantot, lai dekorētu dzērienu. Dekors jau parasti ir skaists, labi izskatās vai ideāli saskan ar dzērienu, taču gribētos redzēt kā šī pastēte tiek noformēta. Savukārt ļoti moderna sastāvdaļa mūsdienās (arī daudz vairāk pieejama) ir šķidrais slāpeklis. Tas ir ļoti izplatīts ļoti daudzos bāros, arī tepat Latvijā. Šķidrais slāpeklis ir ļoti, ļoti auksts – tam ir -321 grāds. Tas nozīmē, ka ar to nedrīkst apieties kurš katrs – ir jāzina kā to pareizi izmantot, savādāk var kaitēt savai vai kāda cita veselībai. Šķidro slāpekli izmanto gan tam, lai atdzesētu dažādus dzērienu, gan arī tam, lai radītu tādu kā maģisku efektu – tas rada interesanta paskata dūmus.