Pasaulslavenie kokteiļi

Ir daudzi kokteiļi, kurus zinām mēs visi. Varbūt ne visi kokteiļi ir pagaršoti, taču vismaz pēc nosaukuma tos atpazīstam. Protams, arī šie kokteiļi ir kaut kad kaut kā radušies un dažiem ir arī kāds interesants stāsts vai pat leģenda. Interesants ir stāsts par kokteili Tom Collins. 19.gs. beigās Ņujorkas iedzīvotāji bieži vien dzirdēja par sevi kādas ne pārāk glaimojošas baumas un daudzi atklāja, ka tās izplata kāds vīrs vārdā Toms Kolinss. Daudzi, protams, mēģināja viņu atrast, lai apturētu dažādu baumu izplatīšanos, taču patiesībā šis Toms nemaz neeksistēja – pašas runas par baumu izplatīšanos bija tikai baumas. Tajā laikā bārmeņi izdomāja ļoti labu veidu kā piesaistīt apmeklētājus. Viņi izdomāja kokteili, kuru nosauca šī vīra vārdā – Tom Collins. Tikko kāds bārā meklēja šo cilvēku, lai apturētu baumas par sevi, kuras it kā izplatās, bārmeņi pasniedza šo dzērienu. Longailendas ledus tēja – ļoti zināms kokteilis. Parasti par to saka – kokteilis, kurā ir sajaukts pilnīgi viss iespējamais kopā. Runā, ka šis dzēriens ir radies mājsaimnieču vidū ASV, jo viņām šad tad gribējās iemalkot kādu stiprāku dzērienu, taču apkārtējie viņas esot nosodījuši. Tāpēc viņas salēja kopā dažādus dzērienus un kokteilis pēc izskata (krāsas) atgādina ledus tēju – varēja slepeni malkot alkoholisku kokteili. Kokteilis Zombie ir tāds, kura oriģinālā recepte (ar visām precīzajām proporcijām) nav īsti zināma. Runā, ka bārmenis ir pagatavojis šo kokteili kādam, kurš prasījis dzērienu, ko dzert uz paģirām. Nākamjā dienā šis klients teicis, ka bārmeņa radītais kokteilis nav pārāk palīdzējis – tas viņam visu dienu licis justies kā zombijam. Tā arī šis kokteilis ir ieguvis savu nosaukumu. Pina Colada ir viens no slavenākajiem kokteiļiem. Īstenībā ar to nesaistās baigās leģendas, taču tas ir īpašs ar to, ka tas ir pieminēts dziesmā, ko gandrīz katrs zina – vismaz tās rinads, kur ir pieminēts šis kokteilis. Tulkojumā šis nosaukums nozīmē saspridzināts ananāss. Šis kokteilis tiek uzskatīts par nacionālo dzērienu Puerto Rico – 10.jūlijā tiek svinēta Pina Colada diena. Klasiskā Cuba Libre – rums ar kolu, tik vienkārši un tik garšīgi. Šis dzēriens ir cēlies kaut kur Kubā (kā jau nosaukums liek domāt), taču nav skaidrs kas īsti to ir izgudrojis. Taču šo kokteili noteikti daudzi ir pagaršojuši tā vienkāršo sastāvdaļu dēļ. Arī mājās to uztaisīt var pavisam vienkārši. Bloody Mary – arī visnotaļ slavens kokteilis. Tā sastāvā gan ir tomātu sula, kas ne visiem garšo, tāpēc arī ne visiem šis kokteilis patīk – tomātu sulai tomēr ir diezgan specifiska garša. Šis ir visbiežāk lietotais kokteilis pret paģirām – protams, ja tuvumā ir kāds bārs vai mājās ir visas nepieciešamās sastāvdaļas. Šim kokteilim ir vairākas variācijas, taču pamatsastāvdaļas paliek nemainīgas – tomātu sula, vodka un garšvielas. Iespējams, ka šis nosaukums ir radies šī kokteiļa krāsas dēļ, jo tas ir biezs un sarkans – gluži kā asinis. Negroni – arī diezgan populārs kokteilis, kurš radies pavisam vienkārši – to izgudrojis grāfs Negroni. Viņš regulāri dzēra vienu un to pašu kokteili, taču vienā brīdī bārmenim pateica, ka kokteilim trūkst dzirksteles, tāpēc teica, lai viņš sodas ūdens vietā pielej džinu. Tā arī radās šis kokteilis.

Neparastas kokteiļu sastāvdaļas

Viena no bāra galvenajām saatāvdaļām, protams, ir dažādi kokteiļi. Bārmeņi, it īpaši profesionāli bārmeņi zina ļoti daudz kokteiļu receptes. Arī paši šad tad mājās mēdzam pagatavot kādu vienkāršu kokteili. Varbūt kādos lielākos svētkos pamēģinām kaut ko mazliet sarežģītu, lai tas atšķirtos no parastās ikdienas. Taču arī kokteiļu pasaulē ir kokteiļi, kuriem mēdz pievienot dažādas neparastas sastāvdaļas, turklāt, tās nebūs pieejamas katram, kurš tādu gribēs pagatavot. ASV, Kentuki, ir iespējams nobaudīt kokteili, kuram pieliktais ledus nav gluži parasts ledus no saldētavas. Tam pievieno ledu, kurš ņemts no Aļaskas ledāja, kas ir vairāk nekā 10 000 gadu vecs. Kokteili, kuram to pievieno pasniedz arī ļoti ekskluzīvā Tiffany glāzē – tādas pasaulē ir tikai 73. visticamāk, ka arī šī kokteiļa cena ir diezgan ekskluzīva, turklāt apzinoties šīs glāzes retumu, nepavisam negribētos to nejauši saplēst. Martini pagatavošanai mēdz izmantot šūnakmeni. Tas ir īpašs porains akmens, kurš martini padara īpaši sausu. Vēl nekas cits nav izdomāts, lai martini padarītu vēl sausāku. Turklāt akmeņi dzēriena glāzē nav nekas neparasts, taču ne visur iespējams iegūt šo šūnakmeni. Losandželosā ir bārs Pot Bar, kurā iespējams nobaudīt tekilas kokteili, kam ir pievienots jūras ezis un ūdenszāles. Šāds salikums izklausās gana neparasti, taču Losandželosai tas ir ļoti piemērots. Tekilu cilvēki visbiežāk dzer standartveidā – šotos ar sāli un uzkožot citronu. Taču šis kokteilis noteikti radīs jaunas sajūtas un iespaidus par šo dzērienu. Arī Londonā iespējams baudīt nedaudz neparastus kokteiļus. Bārā The London Coctail Club var izmēģināt kokteili, kam pievienota kalmāra tinte. Kalmāra tinte ir sāļa, bet kokteilī izmantotais agaves sīrups ir salds, tāpēc šis kokteilis noteikti paliks atmiņā. Arī kokteiļa izskats varētu būt iespaidīgs, jo kalmāra tinte ir ļoti tumšā krāsā (tintes krāsā). Interesanti vai šī tinte krāso mēli vai lūpas (piemēram, sarkanvīns krāso). Arī īpaši pagatavota pīles pastēte tiek izmantota kā kokteiļa sastāvdaļa. Tas gan šķiet diezgan dīvaini – pastēte ar kokteili. Kaut gan citreiz jau pastēte var būt kā uzkoda, tad kāpēc gan tā nevarētu atrasties arī pašā kokteiļa glāzē? Gan jau olīva martini glāzē agrāk arī likās dīvaina un neiederīga, taču šobrīd tā ir kā neatņemama sastāvdaļa. Las Vegasā pīles pastēti liek tieši pie martini – varbūt tā kļūs par mūsdienu olīvu. Kaut gan pastētes cena ir lielāka, nekā olīvai, tāpēc pats kokteilis varētu maksāt daudz dārgāk. Bet varbūt arī garša ir labāka? Savukārt Portlandes bārā Ox šo pastēti izmanto kokteiļa dekoram. To pievieno burbona kokteilim. Grūti gan iedomāties kā pastēti var izmantot, lai dekorētu dzērienu. Dekors jau parasti ir skaists, labi izskatās vai ideāli saskan ar dzērienu, taču gribētos redzēt kā šī pastēte tiek noformēta. Savukārt ļoti moderna sastāvdaļa mūsdienās (arī daudz vairāk pieejama) ir šķidrais slāpeklis. Tas ir ļoti izplatīts ļoti daudzos bāros, arī tepat Latvijā. Šķidrais slāpeklis ir ļoti, ļoti auksts – tam ir -321 grāds. Tas nozīmē, ka ar to nedrīkst apieties kurš katrs – ir jāzina kā to pareizi izmantot, savādāk var kaitēt savai vai kāda cita veselībai. Šķidro slāpekli izmanto gan tam, lai atdzesētu dažādus dzērienu, gan arī tam, lai radītu tādu kā maģisku efektu – tas rada interesanta paskata dūmus.